Ha még nem jártál Montenegróban, javítsad ki a hibádat gyorsan!

Rendszeresen évente többször utazom a Nyugat-Balkán országaiba. Ezek a helyek a szenvedélyem. Annyi gyönyörű, oktató és érdekes dolog rejtőzik bennük, mint azt hiszem, semilyen más a világ sarkában. Ráadásul a távolság sem vészes, ami a nagy előnyük.

Néhány évvel ezelőtt először jártam Montenegróban, és minden egyes látogatásom után egyre jobban ajánlom. Még jobban tetszett, mint Horvátországban.

További előnyei vannak, bár nem olyan jól ismert, mégis kissé különbözik. Mihelyt belépsz az országba, zászlók fogadják Önt: „Üdvözöljük a pozitív Montenegróban„. Az ország büszke pozitivizmusára, és nagyon barátságos és optimista. A légkör is nagyon barátságos. Lakói nagyon szívélyesek.

Montenegró egy hegyvidéki ország, amelyet a turizmus, hegymászás, rafting és egyéb szabadtéri tevékenységek szerelmesei minden bizonnyal értékelni fognak. Rengeteg természeti erőforrás van. A hegyekre az Adriai-tenger vizeiről is kilátást nyújthatsz. A fő célállomás, amelyben a turisták meglátogatják ezt az országot, az éppen említett Adriai-tenger. Teljes nyugati határát ez a tenger képezi.

Ha fontolóra veszed a nyaralását Montenegróban, olvassad el tovább, hogy ne hagyjál ki valamit a tengerparttól, és válasszd ki a helyes választást.

Boka kotorska – nap, tenger és pihenés egy helyen

A Kotori-öböl az ország egyik legnagyobb látnivalója. Ez a legnagyobb öböl a Lovcsen-hegység (Lovćen) lábánál, Horvátország északi határának közelében található. Néha fjordnak tekintik. 4 kisebb öbölből áll, amelyeket Herceg Novi, Riszan, Kotor és Tivat városok nevezték el.

Ezekhez a városokhoz Peraszt városát is hozzátenném. Természetesen minden itt található tanyán lehetőség van nyaralni. Tehát ha alig várod a kikapcsolódást, a forró napot és a nyugodt tengert, választhatsz ezek közül a helyek közül is. Mindegyikük egyedi légkörrel rendelkezik. Kotor a legnagyobb és legélénkebb. Természetesen nem fogsz unatkozni a többiekben se. Könnyen bárhová eljuthatsz bármilyen városból. Ha az öbölben szeretnél mozogni, akkor valószínűleg a legjobb hajót használni.

Kotor az egyik legjobban megőrzött középkori város. Van egy kikötője és jó kiindulási pont a hegyekben való sétákhoz. Az egészet felvetették az UNESCO World Heritage List. világörökségi listájára. A város megőrizte a középkori falakat, amelyek kapcsolódnak a Szent Iván erőd. Itt található egy halom szakrális emlékmű, amelyek közül a leghíresebb a Szent Tripun katedrális, amely a város védőszentje. Ne hagyd ki a középkori kultúrát tükröző paloták, kapuk és lakóházak számát.

A Riszan a Kotori-öböl legrégebbi ülése. Elsősorban a történelem, az ősi falak, a rusztikus villa és az ikonográfiai iskola szempontjából fontos, amely a középkori hagyományt folytatja. Tivat egy békés város, amely híres a fényűző Porto Montenegrói kerületéről. Ezen kívül reneszánsz palotát, érdekes városi parkot és sok szent emléket is talál. Van egy repülőtér is ebben a városban, ami nagyon kényelmes, ha repülővel utazol.

Ha szeretnéd élvezni a virágzó mimózák kilátását, látogassál el a „Herceg Novi“ mimózák városába. Ezenkívül ne felejtsd el felfedezni a városközpontot és annak falait és templomait. A város körülbelül 2 km-re található a bájos Szavina kolostor. Perast az öböl legszűkebb pontjával – Verige szemben helyezkedik el, amely csak 350 méter széles. Perast a nevezett helyek közül a legfiatalabb, érdekes látnivalókkal. Közvetlenül a várossal szemben tatálható a mesterségesen létrehozott Goszpa od Skrpjela-sziget a templommal és a Szent György sziget. Ügyeljél arra, hogy ne hagyd ki őket az öböl mentén.

Budva – egy város, amelyben nincs hiány

Boká-tól délre fekszik a „montenegrói Dubrovnik”, Budva városa és a híres Budva riviéra. Budva az események központja, ideális egy nagyszerű nyaraláshoz, mérföldnyi gyönyörű strandokkal és kiváló kiszolgálással rendelkezik. Itt mindenki megtalálja a sajátét. Gyönyörű történelmi központja, gazdag kulturális programja, számos kirándulási lehetőség kínálkoznak. A Budva szomszédságában található Szent Nikola szigetje a Havai partjáról ismert. Azt javaslom, látogassál el. Felejthetetlen. Ami a tengerpartot illeti, számtalan strand van. Szeretném felhívni a figyelmet a Szent István szigetre, amelyet hajóról láthatsz. Más népszerű üdülőhelyek a Petrovac és a Szutomore.

Bár – olajfaligetek régiója

Az ország jellege kissé megváltozik Bar város közelében, amely részben a tengerparton fekszik. A közvetlenül a tengerparton lévő erdők már nem önmaguk. Ez a montenegrói legnagyobb kikötője, ahonnan átjuthatsz Olaszországba és más országokba. A kikötőnél modern város található szállodákkal.

A város nagyon népszerű a turisták körében a sok kiváló minőségű strand miatt. A Csanj strand vagy a Gyöngyszem part az ország egyik legszebb partjai, homokos strandjaival. A város és környéke tipikus szimbóluma az olajfaligetek. A modern város felett egy felújított óváros található – a Stari Bar sok történelmi emlékművel. Az óvárosban mecseteket észlelhet, amelyek a múlt maradványai.

Ulcinj – csapás az albán kultúra felé

Montenegró legdélebbi régiójának központja Ulcinj. Ez a város sajátos abban, hogy az albán kisebbség lakja, és befolyása itt észrevehető. Ez egy jó példa arra, hogy miként élhetnek két különböző vallású nemzetek. A város kétnyelvű. A várost a szikla lábánál lévő óváros uralja, mecsetek, templomok és még az ortodox templomok is láthatók. De Ulcinj elsősorban a gyógyító homokkal rendelkező nagy strandjáról ismert, amely a városon kívül található és Albánia határához húzódik. A határon megtalálod az Ada Bojana szigetet, amelyet két oldalról a Bojana folyó és a harmadikról tenger mossa.

A montenegrói tengerpart a látogatók számára széles választékot kínál, ahol és hogyan töltheti nyaralását. Minden helyben van valami egyedi, és csak tőled múlik, hogy pontosan mit szeretsz. Remélem, ne habozzál, és hamarosan látogasd meg ezt a gyönyörű helyet.